Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, sammanträde

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ansvarar för kommunens gymnasieskolor, anpassad gymnasieskola, vuxenutbildning (grundläggande och gymnasial nivå, anpassad utbildning för vuxna, utbildning i svenska för invandrare) och yrkeshögskola.

Tid:
Plats: Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Olovsholmsgatan 32, plan 5, konferensrum Tämta

Sammanträdet är öppet för allmänheten och beslutsdelen inleds kl. 17.00 med allmänhetens frågestund.

Beslut och protokoll

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 240514 Protokoll.pdf Pdf, 396.5 kB. 396.5 kB 2024-05-17 08.36

Handlingar och ärendelista

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 240514 Handlingar.pdf Pdf, 3.6 MB. 3.6 MB 2024-05-13 17.49

Ärendelista

  1. Upprop och val av justerare ledamot och dennes ersättare
  2. Godkännande av föredragningslistan
  3. Allmänhetens frågestund
  4. Information från förvaltningen
  5. Återrapportering från Presidium
  6. Budgetuppföljning Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tertial 1, år 2024
  7. Regler för lokaluthyrningar inom Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen
  8. Regler för matersättning vid arbetsplatsförlagt lärande (APL)
  9. Rapport utredningsuppdrag - förutsättningar för att bibehålla och utveckla nämndens goda resultat
  10. Yttrande över remiss - Ansökan från Designgymnasiet i Sverige AB om godkännande som huvudman för riksrekryterande utbildning vid den fristående gymnasieskolan Designgymnasiet Borås i Borås kommun från och med läsåret 2025/2026
  11. Initiativärende - Redovisning över orsak till IM-programmets successiva ökning
  12. Ändring av tid för Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde 27 augusti
  13. Förordnande av verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats
  14. Yttrande över remiss avseende förslag till föreskrifter om vilka kurser enligt ämnesplaner som motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner
  15. Anmälningsärenden
  16. Avgivna skrivelser
  17. Delegationsbeslut
  18. Rapport från kontaktpolitikerbesök, programråd och YH ledningsgrupp
  19. Övriga frågor
Ordförandeklubba och Ipad

Beslut i korthet

Budgetuppföljning Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tertial 1, år 2024

Nämnden planerar att redovisa ett nollresultat för verksamheterna 2024, men ser vissa osäkerheter som kan påverka årets utfall och det gäller prognosen för köpta - sålda platser och osäkerhet kring statsbidrag. Nämnden har beslutat att ianspråkta bufferten för att hantera effektiviseringskravet i budget 2024.

Verksamhetens prognos (från vecka 12) för måluppfyllelse pekar mot förbättringar av resultatet som helhet under innevarande läsår.

Nämnden konstaterar att sjukfrånvaron ligger på en låg och stabil nivå i förhållande till Borås Stad. Andelen lärare med lärarlegitimation är fortsatt på en stabil, hög nivå,
ca 95 %.

Nämnden bedöms ha goda förutsättningar att möta de utmaningar som nämnden ställs inför under året.

Beslut: Budgetuppföljning tertial 1 godkänns.

Regler för lokaluthyrningar inom Gymnasie- och vuxenutbildnings-förvaltningen

Borås Stads regler för internhyra ger förvaltningarna rätt att tillfälligt hyra ut sina lokaler i andra hand. Gäller det avtal som avser en längre tid ska det göras i samråd med Lokalförsörjningsförvaltningen.

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens har tagit fram regler som ska gälla när verksamheterna hyr ut enstaka lokaler tillfälligt under dag/kvällstid, samt i vissa fall erbjuder tjänster i anslutning till förhyrningen. Önskar någon hyra idrottshall och lokaler för övernattning i samband med evenemang, träningsläger eller liknande ska verksamheten hänvisa till Fritids- och folkhälsoförvaltningen eftersom det finns ett särskilt kommunövergripande system för denna typ av förhyrningar.

Förvaltningschef, med rätt att vidaredelegera ansvarar för att revidera avgifterna vid behov. När revideringar görs ska de bygga på det beräkningstal som Lokalförsörjningsförvaltningen använder för justering av Borås Stads interna schablonhyra. Om det sker förändringar i de lokaler som tillgängliggörs för uthyrning ansvar förvaltningschef, med rätt att vidaredelegera, för att uppdatera listan och sätta avgiftsnivån.

Beslut: Regler för lokalförhyrningar fastställs. Förvaltningschef, med rätt att vidaredelegera, hanterar fortsättningsvis justeringar av avgiftstaxan.

Regler för matersättning vid arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Skolmåltid inom gymnasieskolan är inte reglerad genom lag på samma sätt som det är för grundskolan. Borås Stad erbjuder gymnasieeleverna kostnadsfri skolmåltid som serveras i skolans elevmatsalar eftersom det är bra för elevernas hälsa och ger goda förutsättningar för lärande.

I samband med att eleverna är ute på arbetsplatsförlagt lärande, APL, kan eleverna behöva lösa lunchen på olika sätt. De som har nära till en skola ska uppmanas att i första hand äta lunch kostnadsfritt i denna skolmatsal. Är det en annan skola än elevens egen kan eleven få kuponger för att äta på den anvisade skolan. Sker APL på en av kommunens arbetsplatser (exempelvis vård- och omsorgsboende eller förskola) och det finns en matservering där kan skolan normalt sett ordna så att eleven kan få lunch där.

De elever som inte kan äta i en av kommunens matserveringar behöver lösa lunchen på annat sätt. En del elever väljer att ta med egen matlåda till arbetsplatsen, andra elever äter på något matställe i närheten av arbetsplatsen. Det här medför en extra kostnad för dessa elever. För att hantera alla elever likvärdigt ges i dessa fall en kontant matersättning till och med vårterminen det år eleven fyller 20 år i gymnasieskolan. Denna ersättning är en schablonersättning som bygger på förenklade redovisningskrav eftersom eleverna inte avkrävs kvitton för ersättningsunderlaget. Ersättningen ska sökas inom aktuell termin.

Nuvarande schablonersättning är 60 kr per APL-dag. Beslut om ersättningsnivån delegeras till förvaltningschef med rätt att vidaredelegera. Ersättningsnivån ska årligen utvärderas och eventuella förändringar av nivån ska grundas på konsumentprisindex.

Beslut: Regler för matersättning i samband med arbetsplatsförlagt lärande (APL) fastställs. Beslut om ersättningsnivån fattas av förvaltningschef, med rätt att vidaredelegera.

Rapport utredningsuppdrag - förutsättningar för att bibehålla och utveckla nämndens goda resultat

Vid nämndsammanträdet den 20 februari uppdrog Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden åt förvaltningen att utreda förutsättningarna att bibehålla och utveckla nämndens goda resultat.

I uppdraget ingick att utreda hur det systematiska kvalitetsarbetet fortsatt kan bidra till att stärka elevers progression och utveckling trots tillkommande kostnadsdrivande omständigheter. Uppdraget innefattade även att efterforska hur förutsättningarna ser ut i jämförbara kommuner och om det finns goda exempel att dra lärdom av.

Uppdraget resulterade i en rapport där exempel på goda insatser och förväntade effekter redovisas. Dessutom redovisas rekommenderade åtgärder för att skapa förutsättningar att bibehålla och utveckla elevernas resultat.

Utifrån föreslagna rekommendationer kommer förvaltningen att omhänderta dessa inom ramen för det ordinarie systematiska kvalitetsarbetet och i samverkan med berörda aktörer.

Nämnden avser att arbeta vidare med föreslagen rekommendation kring att samverkan på politisk nivå bör fördjupas. Detta samarbete har redan startats igång.

Beslut: Rapporten godkänns. Utvecklingen av resultaten för anpassad gymnasieskola och Vuxenutbildningen redovisas vid nämndens uppföljningar och i den övergripande kvalitetsrapporten.

Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att, utifrån genomförd utredning och introduktionsprogrammets ökning, redovisa behovet av eventuella ytterligare resurser för att kunna bibehålla och utveckla nämndens resultat. Uppdraget ska redovisas i samband med hantering av ärendet ”Budget 2025 – Planeringsförutsättningar”.

Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att fortsätta omvärldsbevaka bland andra kommuner för att ta tillvara goda exempel från framgångsrika skolkommuner.

Initiativärende - Redovisning över orsak till IM-programmens successiva ökning

Kristdemokraterna och Moderaterna i Gymnasie- och vuxenutbildnings-nämnden lämnade vid nämndens sammanträde den 23 april 2024 ett initiativärende där man föreslår nämnden besluta;

  • att Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen redovisar för Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden hur situationen gällande IM-programmet ser ut. Informationen ska innehålla allmän information t.ex. hur många elever som studerar inom respektive IM-program, inom vilka specifika ämnen betyg saknas för respektive IM-program samt hur måluppfyllelsen ser ut. Även information om hur många år respektive elever har studerat i svensk grundskola.
  • att Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen redovisar hur samarbetet med Grundskoleförvaltningen ser ut när det gäller de elever som inte är behöriga till gymnasiet och börjar på något av IM-programmen.
  • att redovisningen ska ske till nämnden under hösten 2024.

Nämnden fattade beslut om att remittera initiativärendet till förvaltningen för beredning. Ärendet har även tagits upp för beredning vid presidiemöte den 29 april.

Förvaltningen kommer att ge nämnden en fördjupad information om IM-programmet (Introduktionsprogrammet) i samband med nämndens Planeringsdialog den 11 juni. Om det därefter finns ytterligare behov av information kommer förvaltningen att planera in ett ytterligare informationstillfälle under hösten i samband med nämndens septembersammanträde.

Beslut: Nämnden bifaller initiativärendet.

Yttrande över remiss - Ansökan från Designgymnasiet i Sverige AB om godkännande som huvudman för riksrekryterande utbildning vid den fristående gymnasieskolan Designgymnasiet Borås i Borås kommun från och med läsåret 2025/2026

Huvudmannen Designgymnasiet i Sverige AB har lämnat in en ansökan till Skolinspektionen om att starta utbildningen Design och sömnadsteknisk utbildning. Skolinspektionen ber Borås Stad yttra sig över vilka följder en etablering av utbildningen kan medföra för kommunen.

Designgymnasiet i Sverige AB ansöker om utbildningen Design och sömnadsteknisk utbildning från och med läsåret 2025/2026. Huvudmannen finns inte etablerad i Borås sedan tidigare och Borås Stad har inte ännu yttrat sig kring nyetablering av huvudmannen.

Programmet förväntas att motta 32 elever per årskurs. Antal sökta platser totalt till åk 1 är 32. Planerad start för utbildningarna är läsåret 2025/2026 och totalt antal platser vid fullt utbyggt år 2028 är 96.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har av Kommunstyrelsen ombetts att lämna synpunkter kring ansökan. Nämndens yttrande innehåller bilagor med konsekvensbeskrivning, befolkningsprognos och planerat programutbud för kommande läsår.

Beslut: Nämnden godkänner yttrandet och översänder detsamma till Kommunstyrelsen.

Ändring av tid för Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde den 27 augusti 2024

Nämnden beslutade om sammanträdestider för 2024 den 24 oktober 2023. Med anledning av att Kommunfullmäktige har informationsdagar om budget inplanerade till den 26-27 augusti 2024 behöver nämnden fatta beslut om ändrad tid för nämndsammanträdet den 27 augusti 2024.

Beslut: Nämndens sammanträde den 27 augusti 2024 börjar kl. 18.00 med informationsmöte från kl. 16.00. Beslutet ersätter tidigare fattat beslut 2023-10-24,
§ 146.

Förordnande av verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats

Hälso- och sjukvårdslagen (SFS 2017:30) fastslår genom 4 kap, 2 §, att det inom hälso- och sjukvård ska finnas någon som svarar för verksamheten (en verksamhetschef). Verksamhetschefen förordnas av vårdgivaren. I Borås Stad, Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, utgör Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden vårdgivare för elevhälsans medicinska insats.

Beslut: Nämnden förordnar tillsvidare Magnus Björk som verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats vid Viskastrandsgymnasiet. Beslutet ersätter tidigare fattat beslut 2022-08-30, § 108.

Yttrande över remiss avseende förslag till föreskrifter om vilka kurser enligt ämnesplaner som motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner

Skolverket har till Borås Stad översänt remiss avseende förslag till föreskrifter om vilka kurser enligt ämnesplaner som motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner. Yttrande över remissen ska vara Skolverket tillhanda senast den 10 juni.

Då nämndens sammanträde i juni äger rum efter det att yttrandet ska vara Skolverket tillhanda föreslås nämnden besluta att uppdra åt förvaltningen att å nämndens vägnar avge yttrande i ärendet. Avgivet yttrande ska anmälas till nämndens sammanträde den 11 juni för godkännande av vidtagen åtgärd.

Beslut: Nämnden uppdrar åt förvaltningen att å nämndens vägnar avge yttrande över Skolverkets remiss. Avgivet yttrande ska anmälas till nämndens sammanträde den 11 juni för godkännande av vidtagen åtgärd.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-10-31] Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden , sammanträde 2024-05-14 15.00

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol